BattKill - БатКил
Микробиологичен стабилизатор на основа хитозанови производни по технологията miniTubesTM Technology!
Продукт без алергени, полезен при микробиологичния контрол на вино. Подтиска развитието на млечно-кисели бактерии и Brettanomyces sp., като по този начин се понижава или премахва нуждата от SO2 и лизозим. При употреба на препоръчителните дози, почти не оказват влияние върху S. cerevisiae. Производните на хитина, активната съставка на BattKill, при pH на виното, са богати на положителен заряд, който реагира с отрицателно заредените клетъчни стени и клетъчни мембрани на микроорганизмите, по този начин компрометират тяхната функционалност и водят до тяхната смърт. BattKill също така предизивиква флокулация на клетките и утаяване, като последните могат да бъдат отделени лесно с прехвърляне на виното. BattKill действа чрез контакт, поради това е най-ефективен при ежедневни завъртания на виното и са необходими 5-10 дни. Веднъж след като BattKill е отделен с утайката, виното вече не е защитено от последваща развала и затова е важно да се обърне внимание на хигиената и потенциално да се добави или друга доза BattKill. Вина, обработвани с BattKill са по-избистрени и лесни за флтруване, благодарение на бистрещия ефект на хитиновите производни.
Лист с данни
- Подходящи за
- бели вина
втора ферментация
материали за дестилати
мъст
пенливи вина
розе вина
трудна ферментация
червени вина - След алкохолна ферментация за избягване на
- Brettanomyces sp.
ЯМКФ
микробиологични нестабилности след ЯМКФ
млечнокисели бактерии в основни вина за производство на пенливо вино
млечнокисели бактерии във вина “pied de cuve” или по време на втора ферментация при пенливите вина - При мъст
- "почиства" мъстта при проблемни и спрели ферментации
понижава необходимите дози SO2 при променена мъст (например botrytis)
предпазва от развитието на диви дрожди и бактерии при мацериация преди ферментация - ВНИМАНИЕ
- Антимикробното действие се намалява при мътна мъст или вино. В тези случай се препоръчва по-висока доза!
За да започнете ЯМКФ във вина, обработвани с BattKill, виното трябва първо да се преточи и след това да се засее с избраните млечнокисели бактерии.
Не използвайте при засяване едновременно с бактерии и дрожди
Не използвайте при засяване с не-Saccharomyces
При преточване хитиновите производни се премахват, заедно с мъртвите клетки и виното вече не е защитено от последваща микробиологична развала. Обмислете добавяне на SO2 или друга доза BattKill. - Дози
- 10-30 гр/хл